Contact

NieuwKans B.V.
Atoomweg 50
3542 AB Utrecht

T 06-57 035 014
E info@nieuwkans.nl

Contact opnemen

Blog : vergelijken van employability en buro's gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid

22-09-2017 Leestijd: 5 minuten
Inhoud Inhoud van dit artikel
Blog : vergelijken van employability en buro's gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid

Of je dit blogartikel nu leest als personeelsfunctionaris, HR manager of als personeelslid. In onze ervaring zijn de belangrijkste vragen...

Employability buro’s: hoe vergelijk en selecteer je het beste bureau of bedrijf gespecialiseerd in outplacement, loopbaanadvies of duurzame inzetbaarheid?

Je bent op zoek naar een specialist in employability of het beste bureau voor duurzame inzetbaarheid ( of een mogelijk onderdeel hiervan zoals outplacement of loopbaanbegeleiding). Maar hoe selecteer je nu de beste partij tussen al die bedrijven & zelfstandige specialisten?

Bedrijven
Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar specialisten op het gebied van "duurzame inzetbaarheid" & "employability"  want het vermogen van medewerkers om gezond, plezierig en productief te werken en te blijven binnen de huidige functie of in overgang naar een andere arbeidsfunctie kan enkel maar in het voordeel van de organisatie werken.

Personeelslid
Aan de andere kant streeft een medewerker naar persoonlijke ontwikkeling die zijn of haar duurzame inzetbaarheid verder vergroot waar bedrijven vooral op zoek zijn naar continuïteit en structureel verbeterde inzet van hun medewerker.

Of je dit blogartikel nu leest als personeelsfunctionaris, HR manager of als personeelslid. In onze ervaring zijn de belangrijkste vragen die je je het beste op voorhand kan stellen voor het maken van de beste keuze, in grote lijnen hetzelfde. Waarschijnlijk lees je dit artikel dan ook omdat je als als medewerker of vanuit een bedrijf op zoek bent naar een bureau dat zich heeft gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid, loopbaanbegeleiding of outplacement. Je bent vast al aan het vergelijken en komt tot de conclusie dat het op basis van puur enkele websites doorzoeken en wat referenties bekijken, het toch moeilijk wordt om een beslissing te maken. Hoe ga je dan verder?
Je kunt de handvaten die we hieronder beschrijven, gebruiken om de juiste antwoorden te verkrijgen. Hiervoor hoef je enkel maar aandachtig een aantal stappen te doorlopen.

Maak een duidelijke doelstelling
Hier wordt mee bedoeld dat de doelstelling voor jou helder en het gewenste einddoel helder voor je is. Weet zeker dat je de juiste definitie in kaart hebt gebracht van hetgeen jij zoekt en wenst voor de toekomst. Valt je gewenste einddoel in kader 1, 2 of 3 hieronder :

1. Duurzame inzetbaarheid
2. Employability / Loopbaanbegeleiding
3. Outplacement

Alleen als je zeker weet dat je in het latere contact met de coach over hetzelfde praat en je "al goed beslagen ten ijs komt" is de kans aanzienlijk groter dat het traject op de juiste manier zal aflopen.

Vervolgens vraag je in je netwerk rond naar vergelijkbare situaties en je gaat goed rondkijken op Google met de juiste zoekwoorden zodat je bij vergelijkbare dienstverleners op de website geraakt. Selecteer o.b.v. cases en het gevoel dat je bij het bedrijf achter de website krijgt en ga eens enkele vrijblijvende gesprekken aan ( al dat niet telefonisch op voorhand ). Een bekwaam bureau welke meerdere van bovengenoemde diensten of een aantal van deze diensten aanbiedt, neemt de last op zich en zal de betreffende werknemer op een effectieve manier sturen en coachen. Hierdoor geeft het bureau een effectieve en efficiënte houding aan de werknemer en is hierin de onafhankelijke derde partij. Bij het maken van de juiste keuze voor het best passende bureau toegespitst op de persoonlijke situatie, hebben zowel werknemer als werkgever er baat bij.

Schrijf verwachtingen en je einddoel op
Voordat je begint aan een traject in een van de bovengenoemde doelstellingen, is het wenselijk om eerst na te gaan wat jouw verwachtingen, tussentijdse doelstellingen alsmede je einddoel zijn. Hierdoor heb je een beter zicht op wat er gebeurt tijdens je traject en kunnen problemen makkelijk uit de weg geruimd worden. Met deze verwachtingen kun je in gesprek gaan met verscheidene bureaus en begeleiders die helpen op het gebied van duurzame inzetbaarheid, employability, loopbaanbegeleiding en outplacement. Hierbij kan ook rekening gehouden worden met de aanpak. Denk dan aan de psychologische of zakelijke aanpak, en hoe deze in combinatie is met de behoeftes van jou als werknemer of de groep van werknemers waar je als HRM verantwoordelijke research aan het doen bent. In onze ervaring is gebleken dat de keuze een stuk gemakkelijker wordt als je je op voorhand een aantal vragen stelt.

Verder kun je nog naar een aantal aspecten kijken.
Professionaliteit. Kijk naar waar het bureau in is gespecialiseerd. Daarbij kijk je niet alleen naar het specialisatiepunt, maar ook naar de pakketten die ze aanbieden. Een pakket zit goed in elkaar als ze van oriëntatie tot presentatie compleet zijn. Stel ook kritische vragen, daarop komen we zometeen nog terug. Een specialist dient op elke vraag vrijwel meteen een passend antwoord te kunnen geven. 
Continuïteit. Je gaat op zoek naar een specialistisch bureau dat al langer actief is op de markt en een stuk continuïteit uitstraalt. Dit doe je in verband met het feit dat jij jouw werknemer of juist als werknemer uiteraard graag het employability- of outplacementtraject in een geleidelijk tempo wilt laten doorlopen. Als een bureau wegvalt komt de cliënt in kwestie er namelijk wederom alleen voor te staan en hierdoor zal de zoektocht waarschijnlijk grotendeels opnieuw moeten beginnen.

Dan zijn er nog een aantal vragen die je jezelf kunt stellen en de adviseur als je hierin met gesprek bent:

  • Waar is het bureau in gespecialiseerd?
  • Wat voor diensten bieden ze nog meer aan?
  • Heeft het bedrijf een 'goede' naam; voor welke bedrijven zijn ze nog meer actief? Zie de referenties op hun site & vraag naar vergelijkbare eerdere "cases"
  • Welke werkwijze wordt gehanteerd en wordt dit al openlijk besproken?
  • Waar ligt de nadruk op tijdens de looptijd van het traject?
  • Is er een goede connectie met de begeleider ; heb je een goed gevoel bij degene die jou gaat coachen?
  • Sluiten jouw verwachtingen aan op de achtergrond van de begeleider?
  • Is het bureau vanaf het eerste gesprek open over de stappen in de nazorg of hebben ze geen kant en klaar antwoord als je hiernaar vraagt?

Keuze tussen een groot, klein bureau of zelfstandige specialistische coach
Verder is de afweging tussen het kiezen van een kleine zelfstandige of juist groot bureau ook van belang. Want je kan voor dergelijke trajecten bij zowel grote, gerenommeerde bureaus alsook bij zelfstandig opererende (outplacement)coaches terecht.

  • Een voordeel van de grotere bureaus is dat ze een ruime dienstverlening kunnen aanbieden. Niet alleen individuele begeleiding maar ook groepstrainingen worden voor deze bedrijven gegeven. 
  • De kleinere zelfstandige coaches bieden maatwerk en zijn vaak gespecialiseerd in een branche, werkmethode of opleidingsniveau. Daarbij komt dat, doordat ze een kleinere zelfstandige onderneming zijn, de prijzen vaak lager liggen dan bij de grotere bureaus.

Echter is een groter of kleiner outplacementbureau niet per definitie beter dan de ander. Aangezien beide bureaus gewoon kunnen voldoen aan de criteria die hierboven zijn genoemd. Je keuze baseer je op op hun werkwijze en hun perspectief op de aanpak die ze hanteren. Zo leer je het bedrijf beter kennen en is je keuze beter onderbouwd. Neem de mate van continuïteit wel absoluut zwaarwegend mee in je oordeel.

Overigens heeft NieuwKans besloten om voor een optimale methodiek te kiezen. Namelijk meerdere zelfstandige coaches met elk hun eigen specialisme maar optimaal samenwerkend onder de naam NieuwKans. Hier kun je daar meer over lezen. 

Vragen over dit weblog? Stel ze gerust via onze contactpagina.

Terug naar nieuwsoverzicht
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het