Contact

NieuwKans B.V.
Atoomweg 50
3542 AB Utrecht

T 06-57 035 014
E info@nieuwkans.nl

Contact opnemen

Keuzes maken als 50-plusser

12-03-2018 Leestijd: 3 minuten
Inhoud Inhoud van dit artikel
Keuzes maken als 50-plusser

Denk jij als 50-plusser dat je te oud bent voor de arbeidsmarkt? Of heb je dit gevoel ook al op een andere leeftijd? In deze blog neemt Jacqueline je mee in haar ervaring met NieuwKans nadat haar dienstverband op 57-jarige leeftijd werd beëindigd.

Enkele weken geleden is mijn dienstverband om bedrijfseconomische reden na 7,5 jaar beëindigd.

Ik ben op dat moment 57 jaar en werkte 24 uur per week. Hoe ik hiermee om ging? Enkele weken voorafgaand aan het ontslag, was ik vrijgesteld van arbeid. Deze periode heb ik gebruikt om het ontslag en de consequenties daarvan te laten bezinken. Vanaf half november werd ik bijgestaan door een coach van NieuwKans (geregeld door de werkgever). Wij hadden ongeveer 2 keer per maand contact. Zij bood mij houvast en zicht op hoe verder. Wij hebben onderzocht en besproken wat mijn competenties en drijfveren zijn, waar mijn voorkeuren liggen en wat mijn kracht is. Mijn insteek was het vinden van een nieuwe werkkring in loondienstverband, waar ik mijn ervaring en kennis zou kunnen toepassen. Op 27 december 2017 heb ik mij als werkzoekende bij het UWV ingeschreven. Per 1 januari 2018 heb ik mij aangemeld voor een WW-uitkering. Binnen 3 weken moest ik al op gesprek komen.

‘’Op het moment dat ik het UWV-kantoor binnenging, bedacht ik me dat dit de eerste en enige keer moest zijn! ‘’

De verplichtingen die het UWV mij (als 57-jarige) oplegde, bezorgden mij onrust. Ik heb ruim 30 jaar gewerkt. De situatie waar ik in terecht ben gekomen vond ik erg vervelend. Helaas speelde het UWV daar niet op in. Ik houd van regelmaat en ik weet graag waar ik aan toe ben. Voor mij was het vinden van werk heel belangrijk; werk geeft mij ritme en ik heb plezier in het toepassen van mijn kennis.

Al enige tijd was ik vrijblijvend naar andere banen aan het kijken.

‘’Wat is er op de markt in mijn vakgebied voor mij mogelijk?’’

Ik constateerde dat werkgevers om goed opgeleide mensen vroegen, maar dat zij de beloning daar niet op afstemden. Ik realiseerde me dat ik in de afgelopen 30 jaar enkele keren een aardige sprong heb kunnen maken; maar dat de tijd en omstandigheden nu anders zijn. De mogelijkheden vielen me niet mee. Ik zag niet veel vacatures voor 24 uur.

’’In veel vacatures las ik tussen de regels door dat men niet op zoek is naar een 55+-er. Bovendien is de vaste baan op z’n retour.‘’

Vanuit de ondersteuning werd mij duidelijk dat ik creatiever moest zijn en zelf kansen moest creëren.

Ik heb met de coach een LinkedIn pagina aangemaakt om mij ook op deze manier te profileren. Vanuit NieuwKans is mij het werkboek van 50+-ers aangereikt. Hier heb ik veel aan gehad. Dit boek bracht herkenning maar was ook een eyeopener voor mij. Als ik snel weer aan het werk wilde, zou ik water bij de wijn moeten doen en keuzes moeten maken: omgang met collega’s, beperkte reistijd en aantrekkelijk “passend” werk, boven een salaris op mijn oude niveau verkiezen. De sparmomenten met de coach hielpen hierbij. Het UWV stelt dat na een halfjaar werkloosheid “passend” werk met lager salaris geaccepteerd moet worden.

‘’Waarom zou ik dat afwachten? Ik maak dan liever nu zelf die keuze. Stel je voor dat ik straks een baan moet accepteren die mij echt niet aan staat… toen ging de knop om. ‘’

En eigenlijk ging het toen snel. Ik heb in januari op 2 “passende” vacatures gereageerd waar men voor circa 24 uur per week een administratieve kracht zocht. Samen de brieven gelezen en vragen geoefend. Bij beide bedrijven ben ik op gesprek geweest. Ik was voor hen interessant, juist vanwege mijn ervaring. Ik heb zelf een keus gemaakt voor één van beide. Ik heb inmiddels 4 weken gewerkt, met plezier!

Wat heb ik geleerd? ‘Living your own future’, eigen verantwoordelijkheid, kansen creëren en keuzes maken dan komt het ook als 57-jarige goed!

Terug naar nieuwsoverzicht
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het