Contact

NieuwKans B.V.
Atoomweg 50
3542 AB Utrecht

T 06-57 035 014
E info@nieuwkans.nl

Contact opnemen

Motivatiebrief schrijven tips

07-12-2021 Leestijd: 3 minuten
Inhoud Inhoud van dit artikel
Motivatiebrief schrijven tips

Sta je op het punt te solliciteren? Een motivatiebrief is de eerste indruk die je achterlaat bij je toekomstige werkgever. Des te belangrijker dat jij in de motivatiebrief laat zien waarom jij de meest geschikte werknemer bent. Weten hoe? Wij geven jou belangrijke tips!

Motivatiebrief schrijven tips

Wanneer je ergens gaat solliciteren, krijg je vaak de vraag of je een motivatiebrief mee wil sturen. In een motivatiebrief geef je aan waarom je ergens voor in aanmerking denkt te komen en waarom je dat graag zou willen. Je deelt je motivatie en ambitie en hoopt je hierin te onderscheiden van mogelijke andere kandidaten. Maar hoe schrijf je nu een goede motivatiebrief? Hier vind je vier tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een motivatiebrief. Bovendien kun je deze tips ook gebruiken tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief. 

Maak aantekeningen

Voordat je gaat beginnen met het schrijven van je motivatiebrief, is het belangrijk dat je aantekeningen maakt van de dingen die je graag wil gaan vertellen in je brief. Maak een lijstje met zaken die volgens jou aan bod moeten komen en welke zaken extra uitgelicht moeten worden. Hierbij kun je denken aan zaken als redenen waarom jij geschikt zou zijn voor een bepaalde functie en waarom jij hier interesse in hebt of manieren waarop je je brief netjes kan afsluiten. Ook kun je bewijzen van geschiktheid toevoegen aan je brief. Denk hierbij aan diploma’s of citaten van cliënten. 

Lees je motivatie hardop

Naast het maken van aantekeningen, is het een goed idee om je motivatie hardop te lezen. Leg in je eigen woorden uit waarom jij deze functie zo interessant vindt en wat jij de werkgever te bieden hebt. Vervolgens wordt het een stuk gemakkelijker om hier een kloppend geheel van te maken en dit in eigen woorden op te schrijven.

Zorg voor een goed leesbare motivatiebrief

Een goede motivatiebrief kenmerkt zich doordat deze gemakkelijk te lezen is. Dit doe je ten eerste door korte zinnen te gebruiken. Hierbij is het van belang dat je niet meer dan één bijzin gebruikt. Ook is het beter om je brief vanuit de actieve vorm te schrijven. Hierdoor wordt je tekst namelijk persoonlijker en kom je enthousiast over. Bovendien is het belangrijk dat je brief geen spelfouten bevat. Dit zal het lezen van de brief namelijk minder prettig maken. 

Controleer je motivatiebrief

Wanneer je je motivatiebrief geschreven hebt, is het goed om deze te controleren. Controleer of je alles juist hebt geschreven, of je brief geen spelfouten bevat en of je zinnen soepel lopen. Hiervoor kan je een spellingchecker van het tekstprogramma waarin je schrijft gebruiken. Vervolgens kan je je brief hardop lezen om er zeker van te zijn dat je brief zich soepel laat lezen. Als je er helemaal zeker van wil zijn dat je motivatiebrief klopt, kan je je brief laten lezen door iemand anders. Ga door tot je er zeker van bent dat je brief klopt en je er tevreden over bent.

Terug naar nieuwsoverzicht
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het